Geschiedenis

Het ontstaan van de Bond van Oud-Katholieke Vrouwen in Nederland

In 1926 verzocht de afdeling Haarlem van het Oud-Katholiek Ondersteunings Fonds aan het bestuur om stappen te ondernemen, die zouden leiden tot de oprichting van een bond van Oud-Katholieke vrouwenverenigingen. In de ‘Oud-Katholiek’ van 2 februari 1927 verscheen een oproep aan alle Oud-Katholieke Vrouwen- en Damesverenigingen met het verzoek om instemming met de oprichting van een bond. Dit resulteerde in de oprichting van de Bond van Oud-Katholieke Vrouwen in Nederland op 29 september 1927 te Rotterdam. De eerste voorzitter werd mevrouw P. C. Buyser-van Deventer.

De voornaamste doelstelling van de Bond was: het vormen van een band tussen Nederlandse O.K. Vrouwenverenigingen en het steunen van de belangen van de Oud-­Katholieke Kerk van Nederland.

In 1939 werd de Hulp Aktie Voor Onze Kerk’ HAVOK gesticht. Jaarlijks werd hiervoor geld bij elkaar verzameld voor een goed kerkelijk doel.

Vanaf 1948 werkte de Bond mee aan de organisatie van de Wereldgebedsdag.

De Bond heeft geparticipeerd in het Oecumenisch Vrouwencontact (OVC). Dit overleg is in 2002 opgeheven.

Ons blad Ons Contact verschijnt viermaal per jaar. De eerste jaargang was in 1949.

In 1952 waren er 35 vrouwenverenigingen bij de Bond aangesloten. Er waren toen ca 650 leden. In 1977 waren er nog 22 verenigingen aangesloten met 425 leden. In 1953 veranderde de Bond door een statuutwijziging haar naam in Bond van Oud-Katholieke Vrouwen, waardoor ook individuele leden konden toetreden.

Eind vijftiger en zestiger jaren groeide binnen de verenigingen het besef dat de verantwoordelijkheid van vrouwen verder reikte dan zorgfuncties thuis. Naast gezelligheid en ontmoeting waren vrouwen inzetbaar voor het verrichten van bepaalde diensten voor de kerk.

Zilverpoetsen, bloemen verzorgen, de kerk schoonhouden, het verzorgen van paramenten en kerklinnen, het voorbereiden van bazaars, het bezoeken van zieken en bejaarden. Nog altijd wel een erg traditioneel beeld van vrouwen als zorgend en dienstbaar.

Vanaf de jaren zeventig richtten de activiteiten van de Bond zich steeds meer op de verhouding vrouw! kerk en vrouw! maatschappij.

Sinds 1976 vindt het voorjaarskamp plaats, een ontmoetingsgelegenheid voor gezinnen en alleenstaanden. Het verheugt zich vandaag de dag nog steeds in een grote belangstelling. Inmiddels opereert het voorjaarskamp zelfstandig.

In 1979 werd de werkgroep Vrouwen Oriënteren zich op de Kerk (V.O.K.) opgericht. Doel was het bevorderen dat vrouwen zouden gaan deelnemen aan het kerkelijk beleid in verschillende functies en op alle niveaus. De V.O.K. bracht een bewustwordingsproces m.b.t. gelijkwaardigheid van vrouwen en mannen op gang.

In 1987 werd door de toenmalige bondsvoorzitter een oecumenische Vrouw en Geloof groep op.

In 1983 werden gewijzigde statuten van kracht. De Bond voegde een derde doelstelling ” het bevorderen van persoonlijke verantwoordelijkheid en diepere bewustwording op kerkelijk en sociaal gebied” aan de bestaande toe.

In 1997 vond er opnieuw een statuten wijziging plaats: de Bond kent nu alleen nog individuele leden. Momenteel zijn dit er 234.

De Bond heeft zich sterk ingezet voor de toelating van vrouwen tot het drievoudig ambt. Met de wijding van de eerste vrouwelijke priester in 1999 is dit doel bereikt.

De afgelopen jaren heeft het Bondsbestuur een aantal nieuwe initiatieven ontwikkeld. De jaaractie, waarbij voor een door de Bondsdag gekozen goed doel geld wordt gespaard, de ontmoetingsdagen in Wahlwiller, een begrip in middels. Dit geldt ook voor de NOVA-dagen waarin twee keer per jaar een dag kerkelijke!culturele activiteit wordt georganiseerd.

Bron: ‘De Oud-Katholieke Kerk van Nederland, leer en leven door Prof. Dr. Angela Berlis

Op 11 juni 2014 is de Bond overgegaan in de stichting Oud-Katholieke Vrouwen in Beweging. De Bondsdag met haar ledenvergadering in mei is vervangen door de Dag van Verbondenheid op of rond 11 juni.